beeldende kunst
biografie

Hallo! Ik ben Pauline R. van der Willik (’66) en volgde de kunstvakopleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten Constantijn Huygens te Kampen. Deze academie ging later op in ArtEz te Zwolle. Ik volgde lessen bij onder meer de befaamde Eli Content (autonoom schilderen), Kees Buurman en Ko Oosterkerk (autonome grafiek), Hans Dingjan (tekenen & schilderen naar de waarneming) en Jan Zwaan (modeltekenen).  Vrije schilderkunst had mijn passie, en dat werd iets dat mijn leven voorgoed zou bepalen. Na het behalen van de 2e graads lesbevoegdheid Tekenen & Kunstgeschiedenis was ik jarenlang verbonden aan diverse Kunst- en Cultuuronderwijsinstellingen in Noord Nederland.

In de keuze van de te hanteren techniek, de benadering of de stijl laat ik me graag leiden door mijn perceptie van het te verbeelden onderwerp. Bij de tentoonstelling met het thema 'de piano' in 1996 in het Piano-Atelier te Meppel ontving ik dan ook lovende kritieken: “Het is een heuse manifestatie van haar muzikaliteit. Schilderen is voor haar als componeren!”  aldus Paul van der Lucht in het Dagblad van het Noorden.
In een serie lyrisch abstracte monoprints rond het thema ‘Yizkor’ (Gedenk!) werd ik opgemerkt door HerinneringsCentrum Kamp Westerbork in Hooghalen, dat een werk van mij in haar collectie opnam.
Mijn persoonlijke voorkeur bllijkt steeds uit te gaan naar het menselijk lichaam: het model. Liefst werk ik daarbij met heel directe, snelle schetsen. Tekenen naar model is voor mij net zoiets als het studeren van etudes voor een musicus: je oefent de voeling en verbinding van oog, hart en hand. Volgens mij is dit een onontbeerlijk onderdeel van de artistieke conditietraining, misschien wel voor elke beeldende artiest. Het ook zèlf model staan inspireerde me tot een reeks werken met 'model in interieur' als onderwerp.
Vanaf 1997 breid ik mijn repertoire uit met onder meer beeldhouwen. Dit ontstond mede naar aanleiding van mijn werkervaringen als vaktherapeut beeldend in de psychiatrie. Gaandeweg ontstond mijn  IDA-counseling & Coaching praktijk: ‘Identity Development by the Arts’. Hier blijkt een wezenlijke passie van mij te liggen: om ook anderen hun eigen kern en persoonlijkheid dieper te laten ontdekken aan de hand van (identificatie met) kunst in het algemeen, soms aan de hand van inspiratie door een bepaald werk of een kunstenaar in het bijzonder.

En dan komt er ineens ook glas in lood uit mijn handen. Na jarenlang les te hebben gegeven met het credo: “Het menselijk lichaam kent geen rechte lijnen” vertaal ik mijn schilderkunstige gevoeligheid plots in rake, grafische loodlijnen. Deze met al dan niet gekleurde vlakken glas vormgegeven panelen veroveren een nieuwe ruimtelijke dimensie: het invallend licht.  Elk kunststuk draagt de karakteristieke ingetogen zeggingskracht bij zich die mijn werk steeds weer typeert. Bij de tentoonstelling ”1 staat voor 9″ in de Secretarie te Meppel zei Ben Snijders: ”Pauline, verdorie: jij schìldert met glas!”  Bij de opening van deze groep van 9 bekende Noord-Nederlaandse kunstenaars in Het Koetshuis Mensinghe te Roden werd er meteen werk verkocht en is er contact gelegd voor werken in opdracht.

Tegenwoordig ben ik vooral bezig met schilderen, maar ook schrijf ik graag. Artikelen over kunst & samenleving, maar ook mjn eerste boek is in wording. Naast het zelf artistiek bezig zijn en het therapeutisch werken vind ik het heerlijk om tentoonstellingen in te richten en zo een positieve bijdrage te leveren aan de professionaliseren van de wereld van de beeldende kunsten. Mijn passie is en blijft om kunst en muziek te verbinden: deze rijkdom van kunst & cultuur is onmisbaar voor ons allemaal!

Let wel: alle op de dia [resentatie op deze website genoemde prijzen zijn indicatief - bij serieuze belangstelling kunt u naar de precieze vraagprijs informeren.